A benyújtott kéziratot két, a szakterületet jól ismerő bíráló véleményezi. Az Iskolakultúra vak bírálatot alkalmaz, vagyis a bírálók munkájukat a szerző nevének ismerete nélkül végzik. A bírálók a bírálati űrlapon megadott szempontok alapján véleményezik a benyújtott kéziratokat. Kiemelten fontos, hogy sem az absztraktban, sem a tanulmány szövegében ne egyértelműsítsék magukat a szerzők. Az értékeléseket a bíráló nevének feltüntetése nélkül küldi meg a szerkesztőség a szerzőnek (több szerző esetén csak az első szerzőnek) elektronikus úton. A bírálati folyamat során törekszünk arra, hogy az lehetőleg ne legyen hosszabb két hónapnál.

 

A benyújtott anyagot

  • ● két pozitív bírálat esetén (a szükségesnek tartott szerzői módosításokat követően) közli a folyóirat,
  • ● egy negatív és egy pozitív bírálat esetén vagy harmadik bírálónak küldi ki a szerkesztőség, vagy a szerkesztőség dönt a tanulmány befogadásáról (amennyiben a szerkesztőség az elutasításról dönt, a kézirat módosított változatát nem lehet a folyóirathoz benyújtani),
  • ● két negatív bírálat esetén elutasítja a folyóirat (ekkor a kézirat módosított változatát nem lehet a folyóirathoz benyújtani).