Az erőszak első megnyilvánulásai és következményei Palesztinában : zavargások "nabi Músza" ünnepén és Jaffában (1920–1921)

Main Article Content

Péter Ákos Ferwagner

Absztrakt

Az első világháború utáni hónapokban rendkívül feszült légkör uralkodott a brit hadsereg által megszállt Palesztinában. A brit kormány legfőbb törekvése a rivális hatalmak (Franciaország, Olaszország) távoltartása volt a Szentföldtől, emellett meg akarta valósítani a Balfour-nyilatkozatban vállalt kötelezettségeit a cionisták irányában. A palesztinai katonai hatóságok azonban inkább az arabok törekvéseit támogatták, és nem tartották kivitelezhetőnek a cionista program megvalósítását. 1920 tavaszán a Mózes próféta ünnepe során kitört zavargások rámutattak az arab nacionalisták heves cionista ellenességére. A britek kénytelenek voltak változtatni a politikájukon, és nagyobb figyelmet fordítani az arabok érzékenységére.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Ferwagner, P. Ákos. (2016). Az erőszak első megnyilvánulásai és következményei Palesztinában : zavargások "nabi Músza" ünnepén és Jaffában (1920–1921). Iskolakultúra, 26(12), 31–45. https://doi.org/10.17543/ISKKULT.2016.12.31
Rovat
Cikkek