A múlt pókhálójában. Traumatikus emlékezet az Aurora Borealisban és az Egy apró részletben

Main Article Content

Kérchy Vera

Absztrakt

A tanulmány a traumatikus emlékezet filmnyelvi és irodalmi kifejeződéseit vizsgálja az Aurora Borealisban (Mészáros Márta, 2017) és Adania Shibli Egy apró részlet című regényében (2022). Mindkét fikciós történet valóságos történelmi háttérrel dolgozik, a háborús konfliktushoz kapcsolódó nemi erőszak témája kapcsán feszegeti az ábrázolás, a felidézés, a dokumentáció, az egyéni és a kollektív emlékezet kérdéseit. Mind a regény, mind a film a totális hozzáférhetőség illúzióját elkerülve, a konvencionális elbeszélői szerkezet dekonstrukcióján keresztül állítja kíméletes „derítőfénybe” a történelem és a személyes élettörténet nagy narratívájából hiányzó, árnyékban húzódó eseményeket. Ahogy a traumatizált ember kommunikál verbális eszközök hiányában a testi performanszokon keresztül, úgy tárja fel mind a regény, mind a film saját materialitását, a befogadó és a szöveg közti viszonyra, az értelmezői helyzetre tolva el a bizonytalanság élményét.

Article Details

Hogyan kell idézni
Kérchy, Vera. 2023. „A Múlt pókhálójában. Traumatikus emlékezet Az Aurora Borealisban és Az Egy Apró részletben”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 13 (2):15-34. https://doi.org/10.14232/tntef.2023.2.15-34.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Kérchy Vera, Szegedi Tudományegyetem

Kérchy Vera 2012-ben szerzett doktori fokozatot a Szegedi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájában (az irodalomelmélet képzési programon); 2021-ben habilitált a Pécsi Tudományegyetemen. Az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének docense, itt és a Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszéken tart első sorban film- és színháztudománnyal kapcsolatos kurzusokat. Kutatási területe a performativitás, az irónia dekonstruktív hatásai, az intermedialitás elméletei, a kortárs színház és film esztétikája. Két könyve jelent meg: Színház és dekonstrukció. A de Man-i retorikaelmélet színházelméleti kihívásai (2014), Médea lányai. Performatív aktusok a kortárs film színpadán (2019). E-mail: kerchyv@gmail.com