AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VÁRHATÓ NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖVETKEZMÉNYEIRE VALÓ FELKÉSZÜLÉS MEGJELENÉSE A HAZAI STRATÉGIAI TERVEZÉSBEN

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Annamária Uzzoli

Absztrakt

A tanulmány célja az éghajlatváltozással összefüggésbe hozható hőhullámok társadalmi-gazdasági következményeinek azonosítása, különö tekintettel az egészséghatásokra. Tény, hogy a jövőben növekedni fog a hőhullámok száma, hossza és gyakorisága Európában, amelynek következményei eltérőek lesznek a különböző régiók szerint. A Kárpát-medence, így Magyarország is egyike a legsérülékenyebb régióknak Európában. A hőhulámok egészséghatásainak és népegészségügyi következményeinek kezelése a jövőben kihívást fog jelenteni a nemzeti egészségpolitika számára. A stratégiai tervezésben már a közeljövőben szükség felkészülni a hőhullámok okozta megbetegedések és többlethalálozások enyhítésére, amely főként a sérülékeny társadalmi csoportok esetében kiemelt feladat. A felkészülés és adaptáció feltételeinek javítása nemcsak nemzeti, országos, hanem helyi, lokális szinten is meghatátozó feladat.


A tanulmány lényegében egy kutatási projekt legfontosabb eredményeit mutatja be, amelyek kvalitatív vizsgálati módszerek alkalmazásával készültek.  Ennek során tartalom- és dokumentumelemzés, részben interjúkészítés segítségével történt meg a hazai stratégia tervezés vizsgálata abból a szempontból, hogy milyen mértékben foglalkoznak az éghajlatváltozás egészségügyi következményeivel.Nemcsak a fontosabb ágazati és intézményi fejlesztési dokumentumok áttekintése, hanem az aktuális jogszabályok értelmezése is megvalósult az empirikus kutatás során. Egyik fontos megállapítás, hogy a különböző ágazatok és szektorok (pl. egészségügy, szociális szektor, környezetvédelem stb.) egyre nagyobb mértékben fókuszál a klímaváltozás társadalmi-gazdasági hatásaira, mégis céljaik és eszközeik egyelőre kevésbé vannak összehangolva. Általános megfigyelés, hogy mind a lakosság, mind pedig a helyi intézmények részéről információhiány tapasztalható a klímaváltozás várható társadalmi-gazdasági hatásaival összefüggésben.


Az eredmények és tapasztalatok birtokában néhány javaslat megfogalmazása elősegíti a helyi (köz)intézmények felkészülését és adaptációját az éghajlatváltozás várható hatásaira. Ezek egyik az önkormányzatok és helyi egészségügyi intézmények számára is alkalmazható egészségterv készítésére vonatkozik.


 

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Uzzoli, A. (2019). AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VÁRHATÓ NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖVETKEZMÉNYEIRE VALÓ FELKÉSZÜLÉS MEGJELENÉSE A HAZAI STRATÉGIAI TERVEZÉSBEN. Közép-Európai Közlemények, 12(1.), 27–42. Elérés forrás https://www.iskolakultura.hu/index.php/vikekkek/article/view/31745
Rovat
Cikkek