Ökofeminizmus a VIII. kerületben – Egy magyarországi ökofeminista mozgalom kvalitatív vizsgálatának eredményei

Main Article Content

Eperjesi Nóra

Absztrakt

Kutatásom a magyarországi ökofeminizmus megvalósulási lehetőségének és módjának kérdéskörét járja körül a Budapest VIII. kerületében található, Szeszgyár névre keresztelt közösség vizsgálatán keresztül, mely közösség ökofeministaként határozza meg magát. Írásom célja egyrészt az ökofeminista mozgalom egy lehetséges meghatározása, másrészt a Szeszgyár működésének, lehetőségeinek, nehézségeinek feltárása. A résztvevő megfigyelés és a mélyinterjúk segítségével gyűjtött anyagot a működési elvekre, a szervezet felépítésére, a finanszírozásra, az ideológiai önmeghatározásra, valamint a más szervezetekkel és mozgalmakkal való együttműködésükre fókuszálva elemeztem. Arra a következtetésre jutottam, hogy a Szeszgyár közössége megfelel a mozgalom meghatározásához felállított kritériumoknak, illetve számos olyan problémával küzd, amellyel más hazai ökológiai és feminista mozgalmak is. Azonban az újbaloldali mozgalmakkal ellentétben, a Szeszgyár közösségének életében központi szerepet betöltő kert materiális alapot biztosít a mozgalom számára, illetve lehetőséget a környéken élőkkel kapcsolat kialakítására.

Article Details

Hogyan kell idézni
Eperjesi , Nóra. 2023. „Ökofeminizmus a VIII. Kerületben – Egy magyarországi ökofeminista Mozgalom kvalitatív vizsgálatának eredményei”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 13 (2):182-204. https://www.iskolakultura.hu/index.php/tntef/article/view/45010.
Folyóirat szám
Rovat
Diákmunka
Információk a szerzőről

Eperjesi Nóra , Eötvös Loránd Tudományegyetem

Eperjesi Nóra az ELTE szociológia szakán szerzett BA fokozatot 2023-ban. Jelenleg junior kutatóként dolgozik. Szakdolgozati témája és érdeklődési területe az ökológia gondolkodás, valamint a magyarországi ökofeminizmus mozgalmai és hazai alkalmazhatósága. E-mail: nora.eperjesi@gmail.com