Munkaerő toborzás és megtartás generációs megközelítésben

Main Article Content

Borsos Aranka

Absztrakt

Absztrakt


A munkaerőpiac folyamatosan változik; nő a munkavállalók munkában töltött éveinek száma, egyre több generáció képviselteti magát egyidejűleg a munkahelyeken, ugyanakkor a csökkenő népességszámunknak köszönhetően egyre alacsonyabb az újonnan belépők száma, nő az idősebb korosztályok aránya, azonban a globalizáció és a digitális változások hatására a kereslet mégis elsősorban a fiatalabb generációkra irányul, főként az újonnan megjelenő szakmákat érinti, így fokozódik a verseny a munkáltatók közt.


Ahhoz, hogy ebben a versenyhelyzetben a szereplők megfelelően reagálni tudjanak a változásokra, fontos tisztában lenniük azzal, hogy milyen eszközökkel motiválhatók az eltérő generációk.


Ezen téma kapcsán 2023-as kutatásom alkalmával a munkaerő-piacon jelenlévő generációk eltérő munkahelyválasztási szempontjait és a munkahelyi elégedettségüket befolyásoló tényezőit vizsgáltam, hiszen az egyes generációk által támasztott elvárások figyelembevételével könnyebbé és hatékonyabbá válhat a szervezetek emberi erőforrásokkal való gazdálkodása.

Article Details

Hogyan kell idézni
Borsos, A. V. (2023). Munkaerő toborzás és megtartás generációs megközelítésben. Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 3(2), 84–97. https://doi.org/10.14232/kapocs.2023.2.84-97
Folyóirat szám
Rovat
A munka világa