SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZET- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR

 

NTP-LAP-M-19-0001 azonosítójú pályázat

Az Iskolakultúra megalakulása, 1991 óta gondot fordít a tehetséggondozásra. Ennek egyik formája az iskolai és iskolán kívüli színtereken megvalósuló tehetséggondozással kapcsolatos pszichológiai, pedagógiai, gyógypedagógiai, illetve a társtudományokra ugyancsak figyelő tanulmányok, esettanulmányok és kritikák közlése. Mindezek mellett a folyóirat publikációs lehetőséget biztosít egyetemi hallgatók és PhD-hallgatók. A lap, a publikációs lehetőségek biztosításán túl szerepet vállal a neveléstudományi szakemberek tudományos pályájának támogatásában is. Az első publikációk megjelentetését tekintve a folyóirat szerkesztői proaktív módon segítik a látókörükbe került tudományos pályára készülő fiatalokat. Az első lépések megtételéhez kínál lehetőséget többek között a Kritika rovat. A pályázat a lap továbbélését, tehetséggondozó tevékenységének erősítését és a kiadvány anyaországi és határon túli magyar neveléstudományi intézmények és szakemberek elérését célozta.

A pályázati futamidő alatt – a pályázat ütemezése szerint – megjelent 8 lapszám, mindegyik 500-500 példányban (összesen 4000 példány). A 8 szám összterjedelme 1022 folyóiratoldal (kb. 80 nyomdai ív), azaz számonként átlagosan 124 oldal.

Az egyes számokból átlagosan 400 példány került tudományos műhelyekbe, különböző intézményekbe közvetlenül vagy konferenciák, szimpóziumok, szakmai összejövetelek és előadások révén. Elértünk – szakmai szervezetek révén – 150-150 határon túli magyar nyelvű oktatásban jelen levő szakembert és intézményi hallgatóságot.

A pályázati időszak alatt 41 tanulmányt, 17 szemlét és 14 kritikát közölt a folyóirat. A megjelent írások hozzávetőlegesen 40 százaléka köthető tehetséggondozáshoz, ami elsősorban egyetemi hallgatók és PhD-hallgatók bevonásával készült munkákban öltött testet.