Elvalótlanítás és valósabb valóság - Beck, Zoltán (Iskolakultúra, 2015)
A performansz alakításra szerveződik – teret formál, konstruál újra, az időt rendezi és strukturálja vagy szétzilálja, a figurákat kimozdítja és átpozicionálja, sebet ejt a résztvevőkön, nyomokat hagy bennük és rajtuk – nézőkön és szereplőkön, a köztük lévő sokféle reláción egyaránt: szóval semmit nem hagy maga körül érintetlenül.