Az amuri kagyló (Sinanodonta woodiana Lea, 1834) inváziója a Balatonban - Kováts, Nóra; Ferincz, Árpád; Horváth, Eszter; Eck-Varanka, Bettina; Benkő-Kiss, Árpád; Paulovits, Gábor (Iskolakultúra, 2014)
A biodiverzitás csökkenésében számos fontos tényező mellett jelentős szerepet játszik az invazív fajok terjedése is. A hazai édesvizekben az 1960-as években megjelent ázsiai eredetű amuri kagyló (Sinanodonta woodiana) napjainkra nem csak Magyarországon, hanem szinte egész Európában elterjedt. Jelenlétével komoly fenyegetést jelent az őshonos kagylófajok számára, így terjedésének megállítása és a meglévő állományok visszaszorítása kiemelkedően fontos. Bejutása a Balatonba feltehetően valamikor 2000 környékén történhetett meg, 2011-re a nyugati (Keszthelyi) medencében dominánssá vált. A tó déli befolyóinak mintázása során több területről jelentős mennyiségű amuri kagylót találtunk, és feltételezzük, hogy a következő években a faj tovább terjed a Balaton vízgyűjtőjén.