A globális felmelegedés hatása az állatok szervezetére - Pál, László; Bercsényi, Miklós; Nagy, Szabolcs; Farkas, Valéria; Husvéth, Ferenc (Iskolakultúra, 2014)
Egyes éghajlati tényezők rendkívül fontos környezeti elemeket jelentenek az élő szervezetek számára. Ezek gyors változása olyan reakciókat indukálhat az élőlényekben, amelyek komoly élettani változásokhoz vezethetnek. Az extrém klimatikus viszonyok több szinten is zavart okozhatnak a vad- és háziállatok élettani működésében egyaránt. Jelen tanulmányban részletesen bemutatásra kerül az állatok szervezetét érő – a globális felmelegedésből eredő – hőmérséklet emelkedés hatása. A különböző hőforgalmi stratégiák és szabályozási folyamatok élettani szerepén túl szót ejtünk a külső hőmérséklethez történő alkalmazkodó képességről illetve, hogy miként hat a hőmérséklet a hüllők és halak ivarának kialakulására, valamint a gazdasági állatok termelésének hatékonyságára.