Hulladékgazdálkodás és bioetika - Kisvárdai, Melinda (Iskolakultúra, 2014)
„Az elmúlt évtizedekben szabadabbá vált az információáramlás, a hírek és a szűretlen digitális médiatartalom a korábbiakhoz képest lényeges torzítással jutnak el az emberekhez. Így a globális környezeti problémák is erőteljesebben jelenhetnek meg az emberek hétköznapjaiban, és azok létezése és okai még jobban felerősödnek.” – hangsúlyozza Schiberna és Stark (2011). A globális környezeti problémák alapvető oka a fogyasztói igények állandó növekedése, amely a népességnövekedésből és a jólét fokozódásából adódik (Szarka, 2011). Az életszínvonal emelkedése napjainkra újabb problémák forrása is lett, többek közt a megemelkedett fogyasztás növelte a hulladék mennyiségét (Schiberna és Stark, 2011). Az emberi kapzsiság miatt a természet erőforrásait arra használjuk fel, hogy kielégíthessük emberi szükségleteinket, de ezek az erőforrások nem állnak korlátlanul rendelkezésünkre. Mindennapi életünk során ezért nagymértékű kárt és szennyezést okozunk (Simon, 2011).