"Csak az jöjjön katonának...!" : a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium átalakulási folyamata - Madarász, Tibor (Iskolakultúra, 2014)
A tanulmány célja, hogy egy kezdeti fázisában lévő esettanulmány és interjúk segítségével nyomon kísérje a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium intézményének állami szektoron belüli (önkormányzatiból honvédelmi irányítás) átalakulása körül kialakuló történéseit. Az első rész rövid elméleti alapvetéseket fogalmaz meg a nevelés folyamata, célja és módszerei mentén, melyeket két különböző paradigma – pedagógiai és katonai – szempontjából tárgyal. A következőkben a pedagógai és katonai értékrend párhuzamának a gyakorlatban is megvalósuló, a kezdődő intézményi átalakulás által történő fejleményeiről olvashatunk. A tanulmány döntő részében az átalakulási folyamatban érintett személyekkel készült interjúk, a történések folyamatáról vezetett jegyzőkönyv és gyakorlati tapasztalatok alapján levont empirikus következtetések, tényszerű, ámde esetenként mégis szubjektív megállapítások, esetleges értelmezések találhatók. Az interpretációk sajátossága, hogy nem minden értelemben tekinthetők neutrális álláspontnak a szerző bizonyos mértékű érintettsége miatt.