A test meztelensége : képek és diskurzusok a magyar pedagógiai sajtóban a hatvanas, hetvenes években - Somogyvári, Lajos (Iskolakultúra, 2014)
A test kategóriája és fogalma az 1970-es évekre vált központi kutatási területté a nyugati humán- és társadalomtudományokban, megkérdőjelezve valamennyi kutatás ontológiai és episztemológiai státuszát (Mascia-Lees, 2011) – a kutató és a kutatás tárgya, a vizsgálatot körülvevő kontextus is testbe ágyazott, amit sokáig nem vett figyelembe a diszciplínák többsége.