Testkép, önértékelés és a kettő közötti kapcsolat kutatása általános iskolás gyerekek körében - Nyitrai, Ferenc (Iskolakultúra, 2014)
A testkép kutatásának fontos részét képezi a gyermekek testképének vizsgálata. Ennek oka, hogy a gyermekek különösen fogékonyak a testképet befolyásoló hatásokra, melyek a későbbiekben testképés önértékelési zavarokhoz vezethetnek, és összefüggésbe hozhatók az evészavarokkal, hangulati élet zavaraival és más egészségkárosító magatartásformák kialakulásával. Ezeknek a zavaroknak a felnőttkorban történő utólagos kijavítása nem teljesen megoldott, ezért célszerű egy olyan prevenciós program kidolgozása, mellyel csökkenteni lehet a testkép- és önértékelési zavarok előfordulását a gyerekek körében.