Néhány gondolat a klímaváltozáshoz való társadalmi-gazdasági alkalmazkodás kérdéseinek kutatásához - Agg, Zoltán (Iskolakultúra, 2013)
Az ezredforduló környékén, amikor már megerősödtek a Balaton-régió fejlesztésének intézményes keretei, létrejött a Balaton Fejlesztési Tanács, megalakult annak háttérszervezete, növekvő igény támadt a térség társadalmi, gazdasági fejlődéséhez szükséges statisztikai adatok elemzésére, illetve az adatgyűjtés körének bővítésére. Vizsgálati szempont volt az is, hogy helyesen történt-e a Balaton-régió lehatárolása, s hogy létezik-e balatoni identitás. Olyan kérdések vizsgálata is előtérbe került, mint ami a Balaton régió állandó és üdülőnépessége közötti különbség okainak vizsgálata, a népesség korösszetételének változása, a vándorlási különbözet okai.