Mi történik a vízbe hulló avarral? - Hubai, Katalin Eszter; Kacsala, István; Karádi-Kovács, Kata; Németh, Dávid; Selmeczy, Géza Balázs (Iskolakultúra, 2013)
Az évenkénti lombhullás biztosítja az erdei patakok külső szervesanyag-igényét, mely fontos energiaforrás a kisvízfolyásokban. A behulló avar mennyisége jelentősen eltérhet attól függően, hogy milyen a patak menti növényzet. A lehulló növényi részek legnagyobb részét a levelek teszik ki, ezért az avarlebomlás fontos része az ökoszisztéma1 összefüggéseinek. A folyamat vizsgálata segít a biodiverzitás2 megismerésében. A biológiai sokféleség3 napjainkban csökken, melynek okai lehetnek az erős emberi behatás, valamint a klímaváltozás, mely a különböző ökoszisztémákat éri. Erdei patakokban és az egyéb vizes élőhelyeken az avar lebomlása központi folyamat, melynek lefolyása függ a biológiai sokféleségtől. Így az avarlebomlás folyamatának vizsgálata fontos információkat szolgáltathat számunkra az adott víztest állapotáról.