A klímaváltozás várható hatása a szúnyogok és a lepkeszúnyogok, valamint az általuk terjesztett betegségek jövőbeli elterjedésére - Trájer, Attila János; Kacsala, István; Padisák, Judit (Iskolakultúra, 2013)
A klímaváltozásnak az emberi egészségre gyakorolt várható hatásai közül kiemelkedik az ízeltlábúak által terjesztett fertőző betegségek témaköre. Nagyon valószínű, hogy a szúnyogok és rokonaik, a lepkeszúnyogok által terjesztett betegségek részaránya a fertőző betegségek között a jövőben nagyobb jelentőségre fog szert tenni. Az okok szerteágazóak; a klímaváltozás, a városi hősziget-effektus a turizmus és a távolsági kereskedelem együttesen teszik lehetővé és gyorsítják fel e betegségek és terjesztőik térhódítását az északi félteke ma még mérsékelt övinek mondott területein, így Magyarországon is. Mivel ezek a problémák már a gyakorlatban is érinteni fogják a most felnövekvő generációt, ezért e cikk szerzői kiemelten fontosnak tartják, hogy a tanárok ismereteket bocsássanak a diákok rendelkezésére, segítve a felnőtté váló gyermekek adaptációját és a várható következmények enyhítését.