Az angol és német nyelvi szókincs online diagnosztikus tesztelése a 6. évfolyamon - Vidákovich, Tibor; Vígh, Tibor; Sominé Hrebik, Olga; Thékes, István (Iskolakultúra, 2013)
A hazai iskolai idegennyelv-oktatásnak hagyományosan kitüntetett területe a szavak elsajátítása, a szókincs fejlesztése. A tanulás elengedhetetlen segédeszköze a szótárfüzet, amelybe a tanulók a pedagógus által lényegesnek ítélt szavakat, kifejezéseket gyűjtik. Hogy mi kerül a szótárba, több tényezőtől is függhet. Például a tankönyvkiadók sokszínű ajánlatából választott tankönyvtől,1 a tanár nyelvtanítási kultúrájától, az úgynevezett kiegészítő tananyagrészektől, szövegektől stb. Az elmúlt években számos tanulmány vizsgálta és igazolta a szótudás összefüggését az idegennyelv-tanulás eredményességével, a nyelvi készségek fejlődésével (pl. Hu és Nation, 2000; Laufer, 1997; Qian, 1999, 2002; Zareva, Schwanenflugel és Nikolova, 2005). Az általános iskolások nyelvtanulási szokásait (is) vizsgáló kutatások azt mutatják, hogy a szóelsajátítás ellenőrzése, értékelése – jobbára kontextusfüggetlen szódolgozatokban – a legutóbbi időkig is nagy hangsúlyt kapott az osztálytermi folyamatokban (Nikolov, 2008, 2011).