A láz, amelyre nincs gyógyszer : a dél-koreai társadalom és az oktatás kapcsolatának problématörténeti bemutatása - Varga, Eszter (Iskolakultúra, 2013)
Dél-Korea jelenleg sok tekintetben a nemzetközi figyelem középpontjában áll: kulturális, oktatásügyi, gazdasági és politikai szempontból is. Viszont Magyarországon eddig a megérdemeltnél kevesebb figyelmet kapott, különösen az oktatásügyi kérdései. A tanulmány célja, hogy bemutassa azokat a társadalmi változásokat, amelyek egy háború sújtotta, kettészakított nemzetből egy vezető gazdasági pozíciójú társadalom felemelkedését segítették elő. Írásunkban kitérünk az oktatáspolitika e tekintetben alkalmazott fejlesztési stratégiáira, valamint ezen intézkedések és a társadalom kölcsönhatására. Továbbá a koreai diákok tanulmányi sikeressége és az állami oktatásügy sikertelensége mögött rejlő háttértényezőket kívánjuk feltárni, ezek begyűrűzését a nemzetközi hallgatói mobilitás színterére, amelyben Magyarország is egyre inkább érdekelt.