A család mint pszichoszociális háttér szerepe a fiatalok egészségfejlődésére - Kékes Szabó, Marietta (Iskolakultúra, 2013)
A család mint emberek sajátos csoportja és a társadalom alapsejtje – optimális esetben – megannyi támogató funkcióval bír(hat) az egyén számára, védőfaktorként szolgálva a különböző lelki és testi betegségekkel szemben.* Ezzel szemben a diszfunkcionális, konfliktusokkal és agresszióval terhelt, családtagok között fennálló kapcsolatok és rideg, a másik személyre való odafigyelést nélkülöző viszonyokból felépülő rendszerek tagjai a mentális egészség problémáira és nagyobb krónikus zavarokra nézve veszélyeztetettek, sőt esetükben a születéskor várható élettartam is alacsonyabb. Kutatásomban egészséges és asztmás fiatal felnőttek statikus családreprezentációinak összehasonlító vizsgálatát végeztem el Gehring (2010) Családstruktúra Tesztjének (Family System Test, FAST) felhasználásával, amely eredmények kvantitatív elemzése nyomán a pszichoszomatikus betegséggel rendelkező fiataloknál a családszerkezet észlelt rugalmatlansága és a testvérkapcsolat jelentősége kerültek feltárásra, miként a kvalitatív elemzés a családtagok egyéni tulajdonságaira nézve eltérő mintázatot adott. A jelen tanulmányban bemutatott két esettanulmány pedig további adalékokkal szolgál az egyes családrendszerek néhány jellegzetességére nézve, miként a családtagok mentális reprezentációinak egymásra gyakorolt hatása közepette dinamikusan alakuló képzetek, közös reprezentációk, illetve hatásuk jelentőségére is rávilágítanak.