Üzemi óvodák 1945 és 1975 között - Aczél, Zsófia (Iskolakultúra, 2012)
A hazai óvodarendszer speciális eleme, a vállalati óvodák kialakulásának a története elsősorban a kisgyermekek nappali ellátásának jelenlegi kérdései és problémái miatt lehet számunkra fontos és tanulságos. Nemcsak a mindennapi diskurzusokban, de számos szakpolitikai megnyilvánulásban is a gyermeknevelés és a női munkavállalás összeegyeztetésében, a munkahelyi gyermekintézményekben látják az egyik lehetséges megoldást. A nyilatkozatokban hivatkozási alap, sőt sokszor követendő példa gyanánt a múlt rendszerben létező intézmények jelennek meg. Tanulmányomban arra keresem a választ, hogy vajon az államszocializmus ’45 és ’75 közötti időszakában hogyan épült ki és hogyan tartotta fenn magát ez a hálózat, mik voltak az erősségei/ gyengeségei, és legfőképpen hogyan ágyazódott bele a jóléti rendszer egészébe.