Gyorsírás-történet a magyar neveléstudományban - Darvai, Tibor (Iskolakultúra, 2012)
H. Varga Katalin, a Kaposvári Egyetem docense Beszédés szövegrögzítés. Történeti áttekintés és helyzetkép című tanulmánykötetében a gyorsírás és ügyviteli szakképzés témakörében eddig megjelent kutatatásait, tanulmányait gyűjtötte össze. A szerző fő tézise szerint a gyorsírás modernkori fejlődését leginkább az oktatás, a gazdaság és a politika alrendszereinek elvárásai határozták meg.