Tükörtől tükörig: A pedagógus pályakép változásainak elmúlt negyven éve - Fábián, Gyöngyi (Iskolakultúra, 2011)
Számtalan bizonyíték igazolja azt, hogy a tudományos gondolkodás áttért az ’azért tanuljunk, hogy sokat tudjunk’, majd azért, hogy ’megtanuljunk gondolkodni’ paradigmáról arra, hogy ’azért kell sokat tanulni, hogy megtanuljunk tanulni’ (Csapó, 2003). A változó paradigmák mentén vajon változott-e, és ha igen, hogyan változott a pedagóguspályáról alkotott kép? A Pályatükrök (J. Szilágyi, 1972) című írásmű nyomán bemutatjuk, hogy milyen pályakép született meg a hetvenes években, milyen elvárások fogalmazódtak meg a pályára kerülő pedagógusokkal szemben, és ez hogyan befolyásolhatta a társadalmi érdeklődést. Nyomon követjük, hogy az elmúlt negyven év során milyen erőfeszítéseket tett a neveléstudomány a pedagógus professzió összetartására, és végezetül áttekintjük azokat a tendenciákat, amelyek a pedagóguspályáról alkotott képben napjainkban kimutathatók.