A pécsi egyetem és Zsolnai József - Koltai, Dénes (Iskolakultúra, 2011)
A mai pécsi egyetem – miközben büszkén viseljük jelképeinken az 1367-es alapítás dátumát – igazából az I. világháborút lezáró és az Osztrák–Magyar Monarchiát megszüntető békeszerződés terméke. A háború végén Magyarország új határok között, harmadára zsugorodva, de függetlenül élt tovább. Az elcsatolt területek magyar egyetemei az új országhatárok között találtak maguknak helyet, a kolozsvári Szegeden, a Selmecbányai Erdészeti Egyetem Sopronban, a pozsonyi egyetem négy fakultása pedig a szerb megszállás megszűntével Pécsre települt. A felsőoktatás átszervezésében elévülhetetlen érdeme volt gróf Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszternek. A Pécsre költözött bölcsészkarnak hagyományosan magas színvonalú pedagógiai és pszichológiai képzései voltak. Oktatói színvonalas képzési rendszert műveltek.