A hús, ami minket (t)akar - Csönge, Tamás (Iskolakultúra, 2011)
Mi az a speciálisan filmes elem a feszültségkeltés mechanizmusában, mely a horror irodalmi változatában nem található meg? A rémületnek azt a pillanatát nevezhetjük ilyennek, amikor látványként is elénk tárul a borzalom, a horrorok elengedhetetlen kelléke: a szörnyeteg. (1) Az abnormalitás, a megbomlott rend reprezentánsa ő a maga testi valójában. E pillanat a suspense és a meglepetés különös fúziójaként írható le a maga összetettségében (2), hiszen a horrorfilm már műfaji megjelölésével (3) is előkészíti a nézőt a bekövetkező tetőpontra, a rettenet vizuális felfedésére.