Nyugati ikonográfiai elemek a magyarországi ortodox falképeken - Mándity, Krisztina (Iskolakultúra, 2011)
Talán a művészettörténetben jellemző nemzeti művészettörténeti kutatás következtében a magyarországi barokk művészettel foglalkozó szakirodalmak többsége egyáltalán nem, vagy csupán említés szintjén foglalkozik a mai Magyarország területén található más nemzetek emlékeivel. A művészettörténeti kutatás egy másik módja a műemlékeknek a különböző egyházakhoz való sorolása. Ennek a módszernek köszönhetően olvashatunk magyar nyelven egyes magyarországi ortodox emlékekről. A műemléki topográfiáknak köszönhetően megszerezhetjük az alapinformációkat egy-egy magyarországi, nem magyar kultúrkörhöz sorolható műemlékről.A