Danubius és Hungaria : politikától mentes és túlterhelt allegóriák a 19. század végén - D. Horváth, Gábor (Iskolakultúra, 2011)
Tanulmányom központi fogalma a figurális, emberi alakban megjelenített allegória, a megszemélyesített fogalom. Ezzel a megállapításommal kizárom azokat az allegóriákat a vizsgálatból, amelyek a 19. században szintén kedveltek voltak, de értelmezésük vagy egy tárgyhoz kötődött (például hajó = állam), vagy a teljes szituáció konkretizálását követelték (például Arany János: A walesi bárdok allegorikus olvasata).