Kettős mérce az iskola szerepének megítélésében – egy kirekesztéskutatás margójára - Hüse, Lajos (Iskolakultúra, 2011)
A rendszerváltást követő két évtizedben a magyarországi középosztály fokozottan megélte létbiztonságának csökkenését és perspektíváinak beszűkülését. Ez a folyamat, egyéb negatív tendenciákkal kiegészülve, a középosztály leértékelődéséhez vezetett. Széles társadalmi rétegek kényszerültek arra, hogy erőforrásaikat végsőkig kihasználva arra törekedjenek, hogy legalább a következő generáció visszaszerezhesse az elveszett helyzetet: ennek a küzdelemnek a legfőbb színtere az iskola.