Egy ortodox zsidó közösség a helyi társadalomban - Nagy, Péter Tibor (Iskolakultúra, 2010)
A hazai zsidóság történetének alapvető forrását jelentik a népszámlálások világviszonylatban egyedülállóan részletes nyomtatott táblái, különös tekintettel arra, hogy Európa népszámlálásainak nagy része nem tartalmaz felekezetspecifikus adatokat, noha a zsidóság modernizációs szerepe, illetve a katolikus/ protestáns hátterű csoportok eltérő szerepe a polgári fejlődésben Max Weber óta minden európai és amerikai társadalomtörténeti vizsgálódás egyik fő problémáját jelentik (lásd: Colin, 2006).