A mítosz és a logosz határán : a középkori arab irodalmi tudatosság Ibn Tabataba poétikája tükrében - Tüske, László (Iskolakultúra, 2010)
A perzsiai Iszfahánban született Ibn ÓabÁÔabÁ (meghalt: 933–934 körül) a 10. századi arab irodalomkritika kiemelkedő képviselője, aki az ÝIyÁr al-šiÝr (A költészet kritériuma) című munkájával járult hozzá a középkori irodalomtudományok fejlődéséhez. Az életrajzára vonatkozóan kevés adat áll a rendelkezésünkre. Arab származású költő és irodalmár volt, aki a tudósítások szerint sohasem hagyta el szülővárosát, bár élénk kapcsolatot tartott a kalifátus központjával, az iraki Bagdaddal. Költeményei mellett poétikai munkája maradt fenn.