Munkaerőpiaci esélyek és pályaelhagyás a szakmai képzés végzőseinek körében - Dávid, János; Horváth, Gergely (Iskolakultúra, 2010)
A pályaelhagyás fogalma értelmezésre szorul. E kifejezés csengése – ismereteink szerint – negatív. A mindennapi szóhasználatban e fogalom normatív, azaz egy elvárást rögzít: aki egyszer egy szakmát megtanult, az „helyezkedjen is el a szakmában”. Ha nem ez történik – kivált, ha tömegesen –, akkor ez a normatív felfogás e folyamatot kedvezőtlennek ítéli. Ennek több racionális, ökonomikus magyarázata is van. Az egyik, hogy a közpénzből finanszírozott vagy támogatott képzés nem válhat fölösleges pénzkidobássá. Másfelől a pályaelhagyás a nem megfelelő képzési kibocsátási szerkezet indikátorának is tekinthető: azért következik be, mert az érintett szakmára már vagy még nincsen szüksége a munkaerőpiacnak.