Nehéz fiúk : interjúk és esettanulmányok a 2007-es miskolci agressziókutatásból - Trencsényi, László (Iskolakultúra, 2009)
Több helyütt publikáltuk nagy érdeklődésre számot tartva kutatásunk eredményeit, mely 100 miskolci gyerek, kamasz interjúja alapján készült, s az agresszióról szólt – nem sokkal előzve meg azokat a médiaeseményeket, melyek váratlanul az iskola- és társadalomkritika fő célpontjává tették az agresszív iskolásokat. Az iskola kultúrájában különféle válaszok születtek erre a kihívásra. Közfelfogás, hogy a „békeidőkre” kidolgozott technikák az agresszió ilyen dömpingjében nem hatékonyak: kétségbeesett válasszal az iskola is agresszióval válaszol e helyzetekre, és fokozódni látszanak ebben a feszült helyzetben az „iskolai ártalmak” is (melyekről egyébként több iskolakritikus amúgy is úgy tartja, hogy a jóformán eleve „bűnben született” iskola szükségszerű velejárói).