Egy japán eredetű szubkultúra: az animék és a mangák világa [melléklet] - Matóné Szabó, Csilla (Iskolakultúra, 2009)
A manga-anime szubkultúra – eltérően a többi ifjúsági szubkultúrától – keleti eredetű, Japánból indult hódító útjára. A szubkultúra terjedésének legfőbb színtere az internet, de a magyar rajongók tájékozódhatnak két nyomtatott magazinból is. Ehhez a szubkultúrához szorosan hozzátartozik a mangák, a japán típusú fekete-fehér képregények olvasása, illetve az animék, a színes japán animációs filmek rendszeres nézése. A mangák és az animék műfaji szempontból nagyon széles skálán mozognak. Noha a képregényeket a nyugati megítélés nem tekinti irodalomnak, a mangák több rétegű jelentésének megértéséhez szükség van nemcsak a nyomtatott, hanem a vizuális szövegek helyes értelmezésére is. Az anime-fanek évente néhányszor személyesen is találkoznak az AnimeConokon. Mint minden interneten alapuló szubkultúra, így ez is számos veszélyt rejt magában, ám jó néhány rajongóra jellemző a kreativitás és az önálló alkotás igénye.