Trendek és tendenciák a múzeumi kultúraközvetítés történetében - Koltai, Zsuzsa (Iskolakultúra, 2009)
A gyűjtemények történeti fejlődését vizsgálhatjuk funkcióváltásaik történeteként is, hiszen az egyes történeti korokban a múzeumok más és más szerepet töltöttek be a különböző társadalmak életében. A középkori kincstárak és főúri gyűjtemények zárt világától hosszú út vezetett el napjaink interaktív, látogatóbarát múzeumáig. A 21. századra a múzeumok az élethosszig tartó tanulás meghatározó intézményeivé váltak, jelentőségük egyre nagyobb a formális, nonformális és az informális tanulás területén egyaránt. A tanulmány e fejlődési folyamatot vizsgálja az egyes történeti korokban meghatározó legfontosabb múzeumi funkciók felvázolásán keresztül.