Dokumentumfilm a történelem oktatásában - Vajda, Barnabás (Iskolakultúra, 2009)
Viliam Kratochvíl, Ivan Kamenec és Ivana Gregovová szlovák történészek Dokumentárny film ako školský historický obrazový prameň (A dokumentumfilm mint iskolai képi történelmi forrás) című 2008-as kötete értékes hozzájárulás a szlovák történelemmódszertani irodalomhoz. Legfontosabb újdonsága, hogy egy olyan, méltatlanul elhanyagolt metodikai iránynak szentel figyelmet, mint a dokumentumfilm-nézés, illetve -feldolgozás a történelemórán.