Egy szociálpszichológiai tanmese - Erős, Ferenc (Iskolakultúra, 2009)
Októberben mutatták be a magyarországi mozikban A hullám című német filmet, Dennis Gansel alkotását. Nem sokkal korábban került a könyvesboltokba egy amerikai szerző, Todd Strasser A hullám című ifjúsági regénye. Mindkét mű közös forrása egy több, mint negyven évvel ezelőtt, 1967-ben történt esemény. Egy Ron Jones nevű amerikai középiskolai történelemtanár pedagógiai „kísérletet” végzett a kaliforniai Palo Alto egyik középiskolájában. Jones meg akarta magyarázni diákjainak, hogyan is történhetett, hogy Németország polgárainak többsége aktívan támogatta Hitlert és a náci pártot, s hogy sokan közü- lük részt vettek – a parancsoknak vakon engedelmeskedve – a legkülönfélébb kegyetlenségekben, tömeggyilkosságokban.