Amiről a képi források beszélnek... : adalékok a reneszánsz művészeti oktatásának történetéhez - L. Menyhért, László (Iskolakultúra, 2008)
Az a jól ismert folyamat, mely az egyes tudományszakok kiválására s fokozatos önállóságára vezetett, tovább folytatódik egy-egy tudományszak körén belül is. Ezt az önállósulást figyelhetjük meg az oktatástörténet területén is, amennyiben egyre nagyobb figyelem fordul az intézménytörténet és azon belül a művészeti középés felsőoktatás története felé