Pszichoanalízis és kultúra, avagy kultúra-e a pszichoanalízis? - Hárs, György Péter (Iskolakultúra, 2008)
Egy idézettel kell kezdenem Róheim Géza A kultúra eredete és szerepe című könyvéből: „Az emberi társadalom olyan szerzők csoportjához hasonlít, akiket igazából nem nagyon érdekel, mit akar mondani a másik. Mégis eljárnak egymás előadásaira, mert azt remélik, hogy a közönség őket is meghallgatja, amikor rajtuk a sor.” (Róheim, 2001, 34.) Szeretném Róheim elgondolását a visszájára fordítani: azt föltételezem, hogy bármely szakmai közösség a társadalomnak ezt a működésmódját képezi le.