Értelmezés és megértés : a magyarországi cigányság korai történetének historiográfiája - Erdős, Zoltán (Iskolakultúra, 2007)
A cigányság és a többségi társadalom közti kulturális kapcsolatok megértésének egyik fontos eleme az a kérdés, hogy a többség milyen képet alakított ki magának a cigányságról, ez a kép milyen forrásokból táplálkozott és hogyan alakult ki. Mai cigányképünk gyökerei a késő középkori és koraújkori első kapcsolatok után a 18–20. századi történetírásban kereshetőek.