Rousseau vagy az utazásról és a turizmus - Simándi, Szilvia (Iskolakultúra, 2007)
Rousseau Emil vagy a nevelésről (1762) című munkájában képzelt regényhőse nevelésére a könyv lapjain saját maga vállalkozott, magára öltve a házitanító szerepét. A Rousseau által képviselt nézetek az ellentmondásokkal és a megkérdőjelezhető elgondolásokkal együtt is, jelentős állomást jelentettek a nevelés történetében. A tanulmány alapjául az utazással kapcsolatos nézeteinek fejezete szolgál.