Kép, idő, hang és mozdulat : Nádas Péter: A fotográfia szép története - Szabó, Rita (Iskolakultúra, 2007)
Nádas Péter filmnovellája, A fotográfia szép története 1995-ben jelent meg a Jelenkor Kiadó Nádas-életműsorozatában, a Vonulás című kötetben. A fülszövegből megtudhatjuk, hogy a filmnovella 1992- ben, Monory M. András felkérésére íródott, s a megjelenés idejéig még nem készült belőle film. A műfajmegjelölés – filmnovella – különféle asszociációkat ébreszthet a filmművészet és az irodalom, a filmes nyelv és az irodalom nyelve, a vizuális és verbális jelrendszerek összefüggésével kapcsolatosan.