Vallás és külpolitika: elméleti megközelítések - Belhaj, Abdessamad (Iskolakultúra, 2007)
Csak a közelmúltban jelentek meg a vallást mint az állami, illetve nem állami szereplők külpolitika-alakító eszközét vizsgáló tanulmányok. Ennek fő oka, hogy a nemzetközi kapcsolatokat jó ideig a realista és neorealista irányzat uralta. A paradigmaváltás a hidegháború végével következett be, a nemzetközi rendszer etnikai és vallási alapokon történő szétesése pedig rávilágított a bipoláris rendszerben is látensen, diszkréten jelenlévő vallási tényező fontosságára.