A tudás átadásának formái a patrisztikában - Géczi, János (Iskolakultúra, 2007)
A magányos és a közös olvasási módok alapvetően arra szolgáltak, hogy az olvasók elegendő információt nyerjenek a hitigazságok magasabb rendű magyarázatához, végső soron a hitigazságokkal történő azonosuláshoz. Mégis, mi az, ami e korszakban ilyen vagy olyan módon bár, de rendszerbe foglalta az ismereteket, s az ismeretekhez való hozzáférés módjait? Melyek a tudás átadásának a középkor elejére bizonyosan jellemző eljárásai?