A Rasch-modell alkalmazása a társadalomtudományi kutatásokban - Molnár, Gyöngyvér (Iskolakultúra, 2006)
A teljesítményt mérő skálák megalkotásának nehézsége abban rejlik, hogy azok látens, azaz rejtetten, fizikailag nem mérhető, nem látható tulajdonságok leírását célozzák meg, amelyek nem egyetlen egy változó függvényei, hanem bonyolult, összetett változórendszerrel leírható tulajdonságok.