Nyelvoktatási reformok a 20. század első felében : az Új Iskola nyelvpedagógiája - Biró, Zsuzsanna Hanna (Iskolakultúra, 2006)
Ha az Új Iskola működését (1914-től 1949-ben történt bezárásáig) a Nagy László által kidolgozott, majd az iskolaalapító és munkatársai által továbbfejlesztett didaktikai rendszer tükrében vizsgáljuk, könnyen felfedezhetjük, hogy itt többről volt szó, mint a századfordulón programszerűen megfogalmazott pedagógiai utópia egyik megvalósítási kísérletéről.