A kognitív folyamatok zavarainak hatása az idegen nyelv tanulására - Tánczos, Judit (Iskolakultúra, 2006)
A kognitív funkciók (gondolkodás, emlékezés, észlelés, figyelem) deficitjei, vagyis a részképesség-zavarok nem csupán az anyanyelv írott/olvasott/beszélt formáinak a használatát, hanem az idegen nyelv tanulását is megnehezítik. A szerző a nyelvérzék kutatásának azon irányzatát ismerteti, mely a kognitív folyamatok szerepének részletesebb elemzését tűzte ki célul, valamint részletezi a nyelvtanulás során a kognitív funkciózavar következtében kialakuló problémákat.