"Rajongj érte, vagy szidd le a sárga földig – jámbor embertársam –, az nekem mindegy." : az 'Új versek' fogadtatásáról - Kosztolánczy, Tibor (Iskolakultúra, 2006)
Ady a maga létének-fontosságának igazolását mindvégig a körötte zúgó viharban találja meg, az 1906 januári vitára azonban nem találunk más magyarázatot, mint azt, hogy sértő megjegyzéseivel a lehető legnagyobb közfigyelmet akarja kiváltani – és e nézőpontból vizsgálva a dolgokat az „értelmetlen” provokáció jó néhány további mozzanattal együtt koherens szerkezetbe rendeződik.