"Rákóczi, akárki, jöjjön valahára" : Ady Endre kuruc-verseiről - Tverdota, György (Iskolakultúra, 2006)
Az ,Új versek’ megjelenésének időpontjától számítani a magyar irodalmi modernség kezdetét azt jelenti, hogy Adyt ismerjük el e modernség kezdeményezőjének, vezéralakjának vagy legalábbis egyik fontos képviselőjének. A költőnek ehhez a kivételezett pozíciójához az utóbbi időben több kétség is fért. A képlet érvényessége mellett lehet úgy érvelni, hogy megkeressük azokat a pontokat, amelyeken a költő nyilvánvalóan a korabeli világirodalmi modernség eredményeihez kapcsolódott, azokat folytatta vagy fejlesztette tovább. Én ellenkező irányban indultam el.