A filantropizmus pedagógiája : Johann Bernhard Basedow munkássága - Mihalovicsné Lengyel, Alojzia (Iskolakultúra, 2006)
A filantropista Basedow munkásságát elsősorban az oktatás, másodsorban a nevelés oldaláról ismertetjük, a neveléssel és az oktatással szervesen összefüggő szervezeti formák vizsgálatánál is a filantropista szellemben történő oktatás rendszerének elemzését helyezve előtérbe.