Népiskolai tanítóság a 19. századi neveléstörténeti tankönyvek tükrében - Nóbik, Attila (Iskolakultúra, 2006)
Magyarországon a 19. század második felét – pedagógiatörténeti szempontból – a pedagógia tudománnyá válása, az egyre szélesebb körben kiépülő közoktatási rendszer, a pedagógusképzés fejlődése, szélesedése, a szakmai professzionalizció, illetve a mindezekből következő változások jellemezték.